İş Hukuku Davaları
İş mahkemelerinde en çok açılan davalar işe iade davaları ve işçi alacağı davalarıdır. İş davalarında arabuluculuk dava şartıdır. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilir.
İşçilik Alacaklarında Zamanaşımı Süresi Nedir ?
İşçilik Alacakları Hesaplama ?
İşçilik Alacakları Dava Dilekçesi ?
İşçilik Alacak Kalemleri Nelerdir ?
İşçilik Alacakları Faiz Başlangıcı ?
İşçi Kanunu Nedir ?
İşçi Davası Nasıl Açılır ?
İşçi Davaları Ne Kadar Sürer ?
İşçi Davası Avukat Ücretleri Ne Kadar ? İş Hukuku Avukatı
En İyi İşçi Avukatı Kimdir ?
İstanbul İş Hukuku Avukatı İstanbul İşçi Avukatı İstanbul İşveren Avukatı
İşçi Davasına Cevap Dilekçesi Nasıl Yazılır ? İş Hukuku Avukata Danışma
İşveren, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini geçerli bir nedeni olmaksızın feshetti ise işçi, iş mahkemesinde açacağı dava ile feshin geçersizliğinin tespitini ve işe iadesini isteyebilir. İşe iade davaları hak düşürücü süreye tabi olan davalardandır. İş akdi feshedilen işçi bir ay içinde zorunlu arabuluculuk yoluna başvurmalı, anlaşamamaya dair son tutanağın düzenlenmesinden itibaren iki hafta içerisinde ise işe iade davasını açmalıdır.
İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Ücret ve tazminat alacaklarında dava zamanaşımı süresi beş yıldır. İşçi iş akdinin feshinden itibaren beş yıl içinde haklarını talep etmek zorundadır. İşçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti(ubgt) , yıllık izin ücreti, asgari geçim indirimi (agi), eşit davranmama (mobbing) tazminatı, sendikal tazminat talep etme hakları bulunmaktadır.
İş kazası geçiren ve bu sebeple maddi veya manevi zarara uğrayan işçinin 10 yıl içinde tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Bir olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi için işçinin uğradığı kazanın 5510 sayılı kanunun 13. maddesine uygun olması, kaza sonucu işçide bedensel veya ruhsal zarar doğmuş olması, kazaya uğrayan işçinin sigortalı olması, kaza ve zarar arasında uygun nedensellik bağı olması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası bildirimi kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 3 iş günü içerisinde yapılmadır. İş kazası geçiren işçinin özellikle hastane evraklarında yaralanmanın iş kazası sebebiyle meydana geldiğini kayda geçirmesi önem arz eder.
İş mahkemelerinde en çok rastlanan dava türlerinden bir diğeri de hizmet tespiti davalarıdır. Gerçeğe aykırı olarak sigorta süreleri noksan gösterilen işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açacakları dava ile tespit ettirecekleri hizmet sürelerini sosyal güvenlik hukuku açısından sigortalı hale getirebilmektedirler. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hizmet tespit davalarında beş yıllık hak düşürücü süre mevcuttur.
İş Mahkemeleri nezdinde dava dilekçesi ile işçiye ait hangi hakların talep edileceği ise davanın seyri açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamda yasal süreci başlatmadan önce işçinin hangi hakları talep edebileceğinin doğru şekilde tespit edilmesi ve davanın doğru şekilde yürütülmesi için bir avukattan profesyonel yardım almasında fayda vardır.