İcra Takipleri ve Davaları
İcra takipleri ilamlı icra takipleri ve ilamsız icra takipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Bir mahkeme kararı sonucu bir alacağa kavuşmuşsanız bu kararın icra takibine konması ilamlı icra takibini oluşturmaktadır. İlamsız icra takibinin ise üç türü vardır: genel haciz yolu ile takip, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip, kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi.
Tarafınıza yöneltilen bir icra takibine itiraz etmek veya başlattığınız bir icra takibine yapılan haksız itirazı kaldırmak için geciktirmeksizin bir avukattan profesyonel yardım almanızda fayda vardır.
İstirdat davası, bir kişinin borçlu olmadığı halde icra takibi kesinleştikten sonra ve cebri icra tehdidi altında ödemek zorunda kaldığı paranın iadesi için açtığı davadır. Bir icra dosyasında haciz tehdidi altında borçlu olmadığınız halde dosyayı kapatmak ve işleyecek faizlerden kurtulmak için ödeme yapmanız halinde, bir yıl içinde istirdat davası açarak ödemiş olduğunuz paranın faiziyle iadesini isteyebilirsiniz.
Gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle, icra takibine maruz kalması muhtemel olan veya icra takibine maruz kalan bir kimsenin (borçlunun) gerçekte borçlu bulunmadığının tespiti için açacağı dava, menfi tespit davası olarak adlandırılmaktadır. Mahkeme davanın haklı olduğuna hükmederse davanın kabulü ile davacının borçlu bulunmadığının tespitine karar verir. Bu kararın kesinleşmesi ile alacaklının iddia ettiği veya takip konusu yaptığı alacağın aslında mevcut olmadığı yasal olarak tespit edilmiş olur. Menfi tespit davasında alacaklı olduğunu iddia eden kişiden kötüniyet tazminatı da talep edilebilir.
Fakat gerçekte var olan bir borcuna kötü niyetli olarak itiraz edip alacaklının alacağına kavuşmasını geciktiren işlemler yapan kişi aleyhine icra inkar tazminatına da hükmedilebilir.
Menfi tespit davası açıldıktan sonra fakat sonuçlanmadan önce takibe devam edilip takip konusu borç alacaklıya ödenmişse, menfi tespit davası istirdat davasına dönüşür ve davaya istirdat davası olarak devam edilir.